Regelmatig gebeurt het in de zomermaanden dat buitenwater waar je lekker wilt gaan zwemmen, tot verboden gebied verklaard wordt. Botulisme is vaak de oorzaak - een ziekte die voorkomt bij watervogels, maar waar ook mensen gevoelig voor zijn. Vooral in warme zomermaanden komt het nog al eens voor in ondiep oppervlaktewater. In met botulisme besmet water mag absoluut niet gezwommen worden.
In de zomermaanden kunnen sommige meren te maken hebben met blauwalgen. Ook dit is gevaarlijk voor mensen. Sommige gebieden zijn verboden zwemgebied vanwege milieuverontreiniging.
Meldingen en klachten over zwemwater kunnen vanzelfsprekend geplaatst worden via Milieuklachten.nl.
Dode vissen
In warme zomermaanden komen er in parkvijvers plotseling grote hoeveelheden dode vissen boven drijven. Heeft milieuvervuiling daarmee te maken? Nee, dat zal meestal niet het geval zijn. De warmte zorgt voor een hogere watertemperatuur, waardoor er minder zuurstof in het water zit. En aangezien er aan het eind van de zomer al veel rottend blad in het water ligt, wordt het water steeds armer aan zuurstof. Uiteindelijk kan daardoor massale vissterfte optreden.