Menu

Berichten

Drugsafval in Brabant zorgt voor grote overlast

In Brabant is de overlast van het dumpen van drugsafval de laatste maanden helaas niet afgenomen, ondanks inspanningen van de overheid, buitengewoon opsporingsambtenaren, zoals boswachters, en de politie. Er zijn recentelijk nog talloze ontdekkingen van gedumpt drugsafval gedaan, onder meer door nietsvermoedende wandelaars in Hoogerheide of mensen die hun hond uitlaten in een bos. Dat een dergelijke ontdekking schokkend is, komt nog meer tot uiting wanneer duidelijk wordt dat deze drugsdumping was gedaan op een route waar veel schoolgaande kinderen langsfietsen.

 

Schadelijke gevolgen

Het chemische afval leidt niet alleen tot vreselijke schadelijke gevolgen voor het milieu, maar het kan ook rechtstreeks op de mensen die er bij in de buurt komen schadelijke gevolgen achterlaten. Je hoeft niet lang met de stoffen van drugsafval in aanraking te zijn geweest om schadelijke gevolgen ervan te ondervinden. Denk hierbij aan brandwonden of problemen aan de luchtwegen. De overlast van een drugsafval is immens en wanneer er talloze kinderen langsfietsen op dagelijkse basis, kun je je voorstellen dat de ouders slapeloze nachten krijgen van alle gevaren die op de loer liggen.

 

Chemische lucht

Wat nog een extra gevaarlijke dynamiek met zich meebrengt is dat de chemische lucht die met een dergelijke drugsdumping gepaard gaat, en eigenlijk bij iedereen een groot alarmsignaal zou moeten laten afgaan, niet altijd stinkt. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat ze de lucht die afkwam van chemisch afval wel lekker vonden ruiken, bloemig zelfs. De consequentie is dat er geen aandacht wordt geschonken aan een geparkeerde vrachtwagen die ineens een paar dagen in een wijk staat. De gevolgen zijn natuurlijk niet te overzien wanneer een vrachtwagen met chemisch afval in een woonwijk staat en niemand alarm slaat, simpelweg omdat de vrachtwagen geen stank verspreidt.

 

En hiermee stippen we nog een toenemend probleem aan. De criminelen die achter deze drugsafvaldumpingen zitten, zijn vaak zo brutaal dat ze zich niet eens meer in een bos verstoppen om het afval te lozen. Ze laten vrachtwagens vol drugsafval in woonwijken achter of ze zetten volle vaten met chemische middelen langs de kant van de weg of zelfs op de stoep in woonwijken. Wanneer een crimineel niet op heterdaad wordt betrapt, is het voor de politie verschrikkelijk moeilijk de dader te achterhalen en dus te straffen voor deze strafbare feiten.
 

Toename drugsafvaldumpingen

De politie hamert er dan ook op dat wanneer mensen gedumpt drugsafval vinden, ze direct de daarvoor geschikte instanties moeten raadplegen. Kom vooral nergens aan, want de sterke chemische goederen zijn ontzettend schadelijk voor de gezondheid. Daarbij komt nog dat de politie steeds meer inzet op het opsporen van de criminelen die het afval hebben achtergelaten en om dit te kunnen doen moeten ze de plek waar het afval is gevonden onderzoeken op sporen. Dit moet allemaal zo snel mogelijk gebeuren om het drugsafval zo spoedig mogelijk op te ruimen. Ondanks alle inspanningen van de politie en van bijvoorbeeld boswachters, die de zware taak op zich krijgen de bossen tegen deze vorm van bedreiging te beschermen, neemt de hoeveelheid drugsafvaldumpingen in Brabant alleen maar toe.

<< Ga terug naar de vorige pagina



Ervaart u overlast?

Melding doorgeven  

Cookies: deze site gebruikt cookietechniek. Als u doorgaat zijn wij van mening dat u het gebruik ervan accepteert.  Accept  Meer informatie